Září! Nejvyšší čas… ale na co?

Pokud patříte mezi jazykové lektory, září si většinou spojujete s návalem práce. Je to období, kdy se ozve spousta nových zájemců o výuku a zároveň se vracejí z prázdnin naši „staří“ studenti. V tom návalu práce není většinou moc prostoru pro nějaké uvažování o podnikání a nějaké větší posuny právě v této oblasti. Je lepší všechno promyslet pěkně o prázdninách!

Pár tipů, co se dá od září dělat jinak, abychom se zase posunuli o kus dál.

  • Tak jednak je to určitě nejlepší čas zdražit  – a to jak vašim individuálním studentům, tak jazykovým školám. V obou případech to nemusí být moc, stačí deset dvacet korun na hodinu. Na konečné měsíční částce pocítíte i velmi mírné zdražení za jednu hodinu. Je samozřejmě dobré informovat ty, kterých se to týká, s předstihem a všechno podat vhodnou formou.
  • Je mezi vašimi klienty někdo, s kým spolupráce není úplně optimální? Konec školního roku je pro rozvázání spolupráce ideální. Možná se vám to ale rozleží spíš během prázdnin, kdy člověk získá určitý odstup.  Minimálně do poloviny srpna je dobrá doba promyslet, s kým je vzájemné setkání přínosnější a s kým méně. I tam, kde byly na začátku sympatie, se může vztah vyčerpat. Změna lektora je pak prospěšná i pro studenta i pro vás.
  • Nechcete žádné radikální změny? Co takhle vymyslet nový kurz? Aktuálně frčí zážitková pedagogika (tj. kombinace jazykové výuky s jógou, tvořením nebo třeba osobnostním rozvojem) nebo balíčky, které kombinují posílání krátkých úkolů (nejlépe denně) se Skypovou výukou.
  • Sebevzdělávání by mělo být samozřejmou součástí života volnonožce.  Září je ideální čas přihlásit se do pedagogického kurzu nebo se informovat, co nabízejí oborové asociace. Výborná akce pro učitele angličtiny (ale i pro studenty) je EnglishBooks Day, koná se vždy v listopadu v Berouně. Zajímavé semináře pořádají také vydavatelství učebnic a jazykové literatury.
  • Pokud můžu poradit něco, co v podnikání nejvíc posunulo mě, tak to byl asi moment, kdy jsem vylezla od počítače ven a začala se vídat s kolegy, formálně, neformálně, pravidelně, nepravidelně. Říká se tomu networking 🙂 Nemusíte nutně chodit na velké konference a drahé kurzy, ze začátku bohatě stačí domluvit se dvěma třemi kolegy, že se budete pravidelně vídat a „ladit“ spolu svoje projekty.

 

 
vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.