Co je to Quizlet a jak s ním pracovat

Na Quizletu mám v současnosti tyto virtuální třídy: Řečtina začátečníci, Turečtina začátečníci, Italština začátečníci, Španělština začátečníci nebo Rumunština pro začátečníky. Jste srdečně vítáni.

Quizlet je jedna z mnoha vzdělávacích platforem, které umožňují vkládat slovíčka, prohlížet je jako flashcards (kartičky) a následně si slovíčka procvičovat formou her, testů apod.

Jak začít pracovat s Quizletem

  1. Přihlašte se na Quizlet.com (Pokud máte Facebook nebo mail na Gmailu, je to jedno kliknutí; v opačném případě vyplníte krátký přihlašovací formulář a potvrdíte přihlášení ve svém emailu.)
  2. Vyhledejte pomocí symbolu lupy a Search některý ze studijních setů, které už na Quizletu jsou, nebo si vytvořte vlastní (klikněte na Create) – doporučuji druhou možnost.
  3. Soubory, které si vytváříte Vy sami, je možno kdykoliv upravovat, měnit apod. Pozor! Program sám neopravuje chyby, buďte proto pečliví při psaní a kontrole slovíček. Také je třeba si uvědomit, že i soubory, které najdeme, mohou být vytvořeny jinými studenty a jako takové mohou obsahovat chyby. Doporučuji při hledání souborů, které již na Quizletu jsou, dát přednost těm, které byly vytvořeny uživateli, kteří mají u jména uvedeno teacher. Pokud se rádi učíte s obrázky, u každého slovíčka je možnost vybrat obrázek z nabídky (většinou dvou až deseti) obrázků.
  4. Nejdřív si projděte celou sadu jako Flashcards a zkuste si slovíčka zapamatovat (ale zároveň s tím moc neztrácejte čas, protože konec konců na zapamatování tam pak máte další cvičení a hry). Většinou se automaticky spustí také zvuk a všechna slova, která vidíte napsaná, zároveň také slyšíte. Pokud nic neslyšíte, klikněte na megafonek a zkontrolujte zapnuté repráky, případně nastavení audia. Quizlet ovládá výslovnost většiny jazyků, které se učíme (angličtina, němčina, španělština, ruština) – celkem je těch jazyků 18 a jejich výčet najdete třeba zde.
  5. Základní zkoušení ze slovíček najdete pod Learn. Správnost Vašeho pravopisu ověří Speller, Vaším úkolem tu bude zapsat slovo, které uslyšíte. Pokud jste hravější, tak zvolte Scatter (jednoduchá přiřazovačka) nebo Gravity (musíte být rychlejší než meteorit :-))

Tady je pár tipů na angličtinu ze souborů, které tam už najdete.

Výhody pro učitele

Největší výhodu pro lektory podle mě představují tři věci:

  1. Jednak je to možnost zakládat třídy a budovat komunitu studentů. Pozor! V neplacené verzi je možné mít maximálně 8 tříd!
  2. Aplikace je jednoduchá a mnoho studentů motivuje víc než běžné domácí úkoly nebo práce s knihou. Je to trochu návykové, jako ostatně všechno na internetu.
  3. Všechny testy jsou printable 🙂

Platit nebo neplatit?

Placená verze nabízí neomezené množství tříd a možnost nahrávání vlastních obrázků (jinak musíte vybírat z omezené nabídky). Velkou výhodou je, že se nezobrazují reklamy.

A co chytrý telefon? 

Quizlet můžete používat jako aplikaci také na tabletu nebo smartphonu. Najdete tu však jen funkce Flashcards, Learn a Scatter. Nelze přidávat obrázky.

vložil/a | rubrika: , , , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.