Krátká procházka mezi anglickými názvy stromů (Dana Jašková)

Chodíte rádi po lese a pozorujete stromy kolem sebe? Umíte je všechny pojmenovat? A anglicky byste to taky zvládli? Jestli ne, možná to je tím, že součástí učení se jazyka na začátku bývají ustálené sady slovíček jako ovoce a zelenina, základní potraviny atd. Názvy stromů a květin logicky nejsou úplně považovány za nezbytnou slovní zásobu pro začátečníka, který je rád, že se pro začátek naučí univerzálně slovíčka strom – a tree a květina – a flower. A jak pak čas běží, pokud hodně nečteme v daném jazyce, nebo si zrovna nevybíráme dekor nábytku v zahraničí, jen tak na druhy stromů řeč nepřijde. Nicméně pak jednou dříve či později na ně narazíme a budeme možná překvapení, že slova jako dub, borovice, bříza nebo obecná označení jako listnaté stromy a jehličnan v naší slovní zásobě chybí. Abychom tomu momentu předešli, dovolte mi vás stručně provést světem stromů v angličtině.

Nejprve začněme tím, že máme dvě skupiny stromů. Listnaté, které mají oproti jehlicím (needles) široké listy, a proto se jim v angličtině říká broadleaved/broadleaf trees, a jehličnaté – coniferous trees / conifers, které na rozdíl od češtiny nejsou pojmenované po jehlicích, ale po šiškách (a cone).

Za nejoblíbenější dřevo na výrobu nábytku je pro svou kvalitu považován dub – an oak (tree). Často ho vidíme i v parcích velkých měst, kam rodiče s dětmi na podzim chodí sbírat žaludy (acorns). Kromě dubů v parcích potkáme také jírovce, lidově známé podle jejich plodů jako kaštany – horse chestnut trees. Myslím, že kaštanů (conkers) se během života nasbíral snad každý z nás. Ve slovní zásobě by nám neměla by nám ve slovní zásobě chybět ani vrba – a willow, která zdobí břehy řek, rybníků a jezírek v nejednom parku.

Nezapomeňme ale ani na další listnaté stromy. Do českých lesů patří buky – beeches, břízy – birches (všimněte si, že oba stromy začínají na b stejně jako v češtině 😊, náhoda to nebude hlavně u břízy, jejíž název je pravděpodobně převzatý z německého Birke) a habry – hornbeams. Za zmínku určitě stojí i akát – black locust, které v létě krásně kvetou a voní, nebo javory – maples, které sice nejsou původem místní, ale jejich na podzim krásné červené listy zdobí nejeden park. Neměli bychom také zapomenout na stromy, které u nás často potkáme rostoucí v alejích podél cest, a to topoly – aspens, a lípy. Pro lípu existuje hned několik slov, evropský druh se označuje jako linden, v Americe se setkáme s basswood, ale možná znáte spíš lime tree, přestože limetky na lípách nerostou, tento název se v Británii a Irsku běžně používá.

Jinak když jde o ovocné stromy jako jabloň, stačí jen pracovat s názvy ovoce jako u nás. Takže máme například an apple (tree), a peach (tree) – broskvoň, a pear (tree) – hruška, a plum (tree) – švestka, a cherry (tree) – třešeň, a sour cherry (tree) – višeň.

Pojďme se pomalu přesunout k jehličnatým stromům. Většina z vás nejspíš zná borovici – a pine (tree), ale jak jste na tom s těmi ostatními? Znáte například a spruce – smrk, a larch – modřín, a fir – jedli? A co třeba jalovec – a juniper, nebo túji – a white cedar? Abych byla upřímná, kromě těch 4 základních se pravidelně s názvy ostatních jehličnanů nesetkávám, ale slovíčko juniper mi přijde něčím zábavné a white cedar se mi taky líbí, tak věřím, že díky psaní tohoto článku bude moje anglická slovní zásoba zas o něco bohatší. Ta vaše snad taky, případně aspoň budete vědět, kam se podívat, kdybyste někdy náhodou potřebovali názvy vybraných stromů v angličtině pěkně pohromadě. Znáte ještě nějaké další stromy anglicky? Jaké? Podělte se s námi 😊

Dana Jašková učí angličtinu, protože má ráda slova a jazyky a angličtina je pro ni svým způsobem domov. Nejvíc ji baví vnímat souvislosti a pomáhat je vidět i jiným, proto své postřehy sdílí na svých profilech – Anglicky v kontextu.

 
vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.