Jak se učit s filmy a seriály

Otázka, která se na seminářích i konzultacích stále vrací. Učit se z filmů a seriálů, ano či ne? Je to vhodné pro každého? A jak to dělat správně?

  • Dá se vůbec poslechem filmů a seriálů naučit jazyk?
Samozřejmě že dá! Ale chce to opravdu hodně hodin strávených poslechem – je to podobné, jako když se učí malé dítě mateřský jazyk. Jen zdánlivě mu to jde samo a hned, ale ve skutečnosti, než řekne svoje první slova, stráví obklopeno mateřským jazykem desítky, spíš stovky hodin. Nebojte se pustit si oblíbený díl opakovaně. Také je dobré, aby byl poslech co nejpřístupnější, mějte ho na počítači i na mobilu. 
 
  • Jak se učit co nejlépe – tedy tak, aby byl efekt co největší? 
Způsobů „jak na to“ je celá řada, od pouhého poslechu až po aktivní „spoluúčast“ – vzít si papír a tužku, zapisovat si zajímavé obraty, hodně po hercích opakovat – skoro bych řekla, že je ideální téměř je imitovat. K vytvoření paměťových háčků pomáhá i dohledávání sekundárních informací o hercích, synopse na Wikipedii nebo zapojení do fanouškovských aktivit na sociálních sítích. Tohle všechno tvoří celkem podstatný rozdíl mezi aktivním učením a tím pasivním, kdy prostě jen šrotuju jeden díl za druhým. Pro přehled aktivizačních technik skrolujte úplně dolů.
 
  • A co titulky? Sledovat pořady s českými titulky, cizojazyčnými, nebo bez nich? 
Ideální je směřovat k tomu, abyste pořady sledovali co nejdříve bez titulků. Pokud není zbytí a jste ve fázi, kdy nerozumíte zhola nic, tak jsou titulky samozřejmě nutné. Titulky jsou ale nevděčné v tom, že naši vizuální pozornost přitahují víc než samotný cizí jazyk. Sama jsem si opakovaně vyzkoušela, že když se dívám na něco v jazyce, který celkem slušně ovládám, a pustím si k tomu titulky v jazyce, který ovládám jen mizerně, stejně věnuju relativně velkou pozornost titulkům. Pokud to vydržíte, zkuste experimentovat a pustit si jeden díl seriálu bez titulků a pak naopak s českými titulky nebo obráceně. Na některých platformách (třeba YouTube) si můžete příliš rychlou řeč zpomalit. Zní to sice trochu jako když se někdo opije, ale aspoň to člověku pomůže rozklíčovat jednotlivé slabiky tam, kde se třeba vůbec nechytá (ikonka nastavení vpravo dole).
  • Jaké konkrétní filmy a seriály sledovat?
Nejvíc fungují ty, které vás nejvíc baví. Jakmile najdete něco, od čeho se doslova nemůžete odtrhnout, máte vyhráno. Nikde není psáno, zda lépe funguje fantasy nebo detektivky. Pravdou ale je, že zejména pro začátečníky jsou vhodné méně komplikované seriály (víc než filmy), kde se fráze a slovíčka často opakují, jako třeba zmíněné detektivky, nějaká ta romantika nebo seriály typu Ulice. K vytvoření paměťových háčků pomáhají i takové drobnosti jako „v minulém díle jste viděli“ nebo „příště uvidíte“. 
 
Tipy na aktivizační techniky aneb jak jenom neposlouchat
  • psát si slovíčka, nebo ještě lépe celé obraty do sešitu nebo do Quizletu, případně jiné aplikace (naprosto dostačující je třeba slovíčko dvě na jeden díl seriálu, nechceme se přece zahltit)
  • stopnout si promluvu a opakovat si po hercích zajímavé obraty, otázky – zaměřovat se na to, čemu už rozumím, a nesoustředit se přehnaně na to, čemu nerozumím a co neznám
  • dohledávat informace o hercích, mrknout na jejich Instagram, najít si na YouTube rozhovor s hercem v talkshow
  • dohledat si synopse (například na Wikipedii), případně na pokročilejší úrovni psát synopse (ne nezbytně po každém díle, ale třeba tu a tam) nebo si jen nahlas říct : Takže o čem to dneska bylo?
  • zapojit se do fanouškovských aktivit na sociálních sítích, komentovat, reagovat na výzvy apod. 

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.