Deset trampských výrazů a jejich etymologie

  1. Slovo tramp má svůj původ v středodolnoněmeckém výrazu trampen „dupat“. K nám se ale dostalo přes angličtinu. Činnost samotná je pak tramping nebo trempink, obě varianty jsou správné. 
  2. Slovo čundr má svůj původ v německém tschundern „toulat se“.
  3. Také vandr nepřekvapí svým německým původem, a to od slova wandern „putovat“. Původně šlo nicméně o několikaleté povinné putování po vyučení se řemeslu. Teprve později získalo slovo také význam „toulat se“. 
  4. Celta pochází z německého Zeltteil, tedy „díl stanu“.
  5. Název karimatka je odvozen od názvu prvního takového produktu. Podložku Karrimat uvedla na trh britská firma Karrimor v roce 1966. Zajímavé je, že v angličtině se slovo vůbec nepoužívá, nejčastěji se karimatce říká sleeping pad
  6. Ryze domácí výraz je naopak krosna. Význam kořene kros- je podle Machkova etymologického slovníku „jednoduché dřevěné rámové zařízení“. Původní význam slova byl zřejmě synonymem slova „nůše“. Podobnost se slovem kraksna není čistě náhodná 🙂 Německé nářeční Kraxe „nůše“ bylo převzato ze slovanského *krosa.
  7. Tradičním trampským batohem však není krosna, nýbrž usárna, zelený plátěný batoh inspirovaný americkým armádním batohem. Mimochodem existuje pro něj celá řada slangových výrazů, jen namátkou mrtvý dítě, ueska, uzda apod. 
  8. Také spát pod širákem je výraz původně český, jedná se o zkráceninu výrazu „pod širým nebem“ – koneckonců angličtina zná to sleep in the open air a němčina zase unter dem freien Himmel schlafen
  9. Ešus vznikl zkomolením německého Essschale „jídelní miska“.
  10. A na závěr výraz, který pronikl do slovní zásoby nás všech. Prvních devět možná nepoužijete, jak je rok dlouhý, ale ten poslední známe všichni dobře. Je jím pozdrav ahoj. Původně vodácký/námořnický pozdrav u nás rozšířili právě trampové. I tramping totiž podléhá módním vlnám a než přišli na řadu indiáni nebo kovbojové, významným zdrojem inspirace prvních trampů byli právě námořníci. 

 
vložil/a | rubrika: , , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.