Pár knih, které s jazyky vůbec nesouvisejí. Nebo snad ano?!

Profesionální deformace

Znáte to, když se něčemu věnujete příliš dlouho, tak už to téma potkáváte úplně všude a vidíte ho úplně ve všem. No a takhle já to mám s jazyky. Takže dnes to bude o několika dobrých knihách, které jsem v poslední době přečetla, a ve kterých jsem si našla to svoje i pro jazyky. Odkazy vedou jako vždy na Kosmas.

Každý je na něco chytrý

Báječná kniha, která mě přivedla k teorii rozmanitých inteligencí a následně také ke kurzu o různých typech inteligence.

Příručka skečnoutingu

O skečnoutingu jsem se dověděla – jak jinak než – od svých studentů. A objevila jsem tak další skvělý způsob, jak oživit jakékoliv učení. Pár ukázek využití skečnoutingu pro jazykové studium najdete zde.

Vintage Style Graphics

Vintage Style Graphics mi letos přinesl Ježíšek alias manžel a jako vždycky se trefil 🙂 Tapety, pozadí, fonty, obrázky, všechno využiju při přípravě materiálů pro svoje studenty. CD included. Jen to chce skamarádit se trochu víc s photoshopem…

Myšlení rychlé a pomalé

Pro mě určitě naprosto nejlepší kniha roku 2015. Těch poznatků, které se dají propojit i s didaktikou, je tam opravdu hodně, takže za všechny:

ideomotorický efekt

Dlouho jsem si myslela, že takové ty plakáty, vylepené fráze, mobil přepnutý do cizího jazyka apod. jsou prostě další motivační cvičení. Říkala jsem si: Proč ne? A ejhle, ono je vědecky dokázáno, že to funguje. Ideomotorický efekt znamená, že to, čím se obklopíme, co nevědomky vstřebáváme a přijímáme, často spouští akci -tedy učení.

Snězte tu žábu

Od té doby, co jsem začala dělat svůj kurz Jak si osvojit cizí jazyk co nejrychleji, se zabývám otázkou času pořád. Zjistila jsem, že postěžování Nemám na jazyky čas je to totiž vůbec nejčastější překážkou úspěšného studia. A začala jsem hledat různé metody a rady.

Konec prokrastinace

Proč se studentům nechce a nechce? A co se s tím dá dělat? A dá se s tím vůbec něco dělat? 🙂 Tak to se dozvíte v téhle populární knize.

110 her pro rozvoj myšlení, lepší paměť a koncentraci

Sami se pěkně pocvičíte a ještě oživíte svoje hodiny (tedy pokud učíte). Řadu věcí může využít i samouk tím, že je převede do cizího jazyka.

Jak dělat, co Vás baví, a dostat za to zaplaceno

Každý, kdo se chce opravdu uživit jazyky, časem dojde k tomu, že to asi bude muset pojmout trochu jinak. Nekonečné lítání po jazykovkách je fajn, dokud studujeme, ale nechtělo by to už malou změnu?

Ještě přidám odkazy na dva moje články tady na blogu: Cenotvorba v jazykové výuce a Creative Teaching. Přeju pěkné čtení 🙂

A Váš tip na knihu?

Máte také tip na knihu, která Vás inspirovala při jazykové výuce nebo Vám osvětlila něco z procesu učení, o čem jste dosud nevěděli? Budu moc ráda, když mi napíšete.

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.