Deset tipů na internetu, které by neměl minout žádný učitel

O některých nejnovějších virtuálních hitech ve výuce cizích jazyků jsem psala nedávno v článku Speciál pro učitele, kde najdete tipy a aktivity rozdělené podle dovedností (mluvení, čtení, psaní a poslech). Dnes bych se chtěla zaměřit na drobné vychytávky, vlastně ty úplně nejjednodušší věci, které učitelům především šetří čas.

Přestože se tyto zdroje tváří jako angličtina a zase jen angličtina, většinu z nich je možné používat i v dalších jazycích.

1. Edmodo

Všechny vaše materiály na jednom místě a kdykoliv přístupné vám i vašim studentům? Případně jejich rodičům? To je Edmodo – v podstatě sociální síť pro učitele a jejich studenty. Nicméně je to sociální síť uzavřená, váš obsah může vidět pouze ten, koho pozvete. Na podobném principu funguje taky Moodle.

2. Kahoot

Můžete snadno vytvářet jednoduché kvízy, studenti se připojují přes své telefony a vy můžete sledovat jejich výsledky. Ale pozor, Kahoot je ve třídách návykový a studenti už pak nechtějí nic jiného. Pokud už se vám Kahoot trochu omrzel, zkuste třeba Plickers nebo Socrative. Fungují velmi podobně, ale znalci si pár rozdílů najdou.

3. Theteacherscorner.net

Chcete pro svoje studenty vytvořit křížovku nebo osmisměrku z vámi zadané slovní zásoby během několika málo minut? Zkuste to tady

4. Mooveez

Pokud jste zvyklí pracovat v hodinách s videem, s YouTube nebo s EnglishCentral, drobná investice do Mooveez se vám vyplatí. Kompletní studijní systém na základě oblíbených filmů a seriálů. 

5. Wordart

Malá drobnost, kterou oživíte vizuální stránku vašich hodin raz dva. Na stránce Wordart můžete vytvářet tzv. word clouds, a to v desítkách tvarů, fontů apod. Bez registrace i bez instalace.

6. FlipGrid

Sociálním sítím a natáčení videí se nebráníte? Nevadí vám používat je ve výuce? Pak vám práci ušetří FlipGrid – a stejně jako se vším, pokud vám to úplně vlastní není, asi bych se do toho nepouštěla. 

7. Bored Teachers

Pracovat ve školství není žádný med a nejste v tom sami 🙂 Existuje spousta webů jako Bored Teachers, kde učitelé sdílejí radosti i strasti svojí profese. Když nic jiného, určitě tam najdete pár vtipných obrázků, které vám pomůžou přežít další školní den.

8. Padlet

Padlet je virtuální nástroj, který umožňuje vytvářet nástěnky ve stylu post-it papírků, ale digitálně. Můžete využít při individuální výuce, ale i při práci se třídou. 

9. Sign Up Genius

Ukažte mi někoho ve školství, kdo nikdy nedostal na starosti organizaci školy v přírodě, školního jarmarku apod. Na tomhle webu asi nevyužijete všechny funkce (přece jen nemluví všichni rodiče tak dobře anglicky, abychom web využili plošně), ale pokud se vás organizace čehokoliv často týká, určitě si tu najdete pár vychytávek.

10. Teachers pay teachers

A na závěr tip na jednu platformu, kde mohou učitelé sdílet svoje materiály a my si je můžeme stahovat. V čem je tahle platforma jiná oproti desítkám, které už tu máme? Tahle je placená. Materiály stojí pár dolarů a vložit tam svoje aktivity můžete i vy. Je to možnost vydělat si nějaké peníze, ale zároveň projevit solidaritu mezi námi učiteli.

vložil/a | rubrika: , , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.