Pár zajímavých čísel o jazycích

Několik čísel, která by vás mohla zajímat, pokud se učíte cizí jazyky

A nebude řeč o počtu mluvčích toho kterého jazyka. Spíš půjde o takový pragmatičtější pohled na jazyky. Může být prospěšný zvlášť pro ty, kteří se orientují právě na matematiku a logiku, a takový ten intuitivní přístup jim právě moc vlastní není.

10 x 10 x 10

Napadlo Vás někdy, že pokud se naučíte 10 šikovně zvolených podstatných jmen, 10 přídavných jmen a 10 sloves, získáte tak 1000 možných kombinací?

800-3000

Studenti se čas od času ptají, kolik slov je minimum. Vždycky říkám, že nejvíc záleží na výběru těch slov. Pokud máte dobré kombinatorické schopnosti, tak už s pěti sty šikovně zvolenými slovy řeknete, co říct chcete. Obecně se však to číslo uvádí o něco vyšší. Například Ogden v Basic English vybral 850 slov, která Vám stačí, abyste jednoduše vyjádřili vše, co potřebujete. Půjdeme-li na to z druhé strany – tedy ne kolik slov potřebujete, abyste se vyjádřili, ale kolik slov potřebujete znát, abyste porozuměli – pak můžeme říct, že se zhruba třemi tisíci slov rozumíme devadesáti procentům běžných textů…

80/20

Tedy známé Paretovo pravidlo. A jak vidíme, platí i v jazycích. Můžeme obecně říct, že nějakých 20 % slovní zásoby stačí pro to, abyste rozuměli 80 % slyšeného, čteného apod. Podobný přístup se dá zvolit třeba i k chybám. Pokud se Vám podaří přijít na těch několik málo nejčastějších, eliminujete tím naprostou většinu chyb ve svých textech.

8

Tolik k dnešnímu dni známe typů inteligence. Známe inteligenci jazykovou, matematicko-logickou, prostorovou, tělesnou, přírodovědnou, hudební, intrapersonální a interpersonální. Máte všechny, ale pravděpodobně u Vás jedna nebo dvě dominují. A vůbec není špatné vědět, které to jsou. Tady nejde jen o jazyky. Rozhodně se to hodí i do profesního a soukromého života.

200

Tolik slov se dá při trénované paměti naučit za jednu hodinu. A jak je na tom Vaše paměť? To si snadno vyzkoušíte, když si pro začátek třeba stovku neznámých slov napíšete na kartičky/ lístečky, rozdělíte je na kupičky po deseti a dáte se do toho. Začněte první kupičkou, až ji zvládnete, přejděte k druhé, až zvládnete tu, vraťte se k první a „vyzkoušejte se“ znovu z této. Atd. Pro začátek by stovka za hodinu byla rozhodně dobrý výsledek. Pokud se domníváte, že máte paměť vytrénovanou, dejte si rovnou vyšší cíle.

150-1000

Zhruba takové je rozpětí cen za jazykovou hodinu. Studenti si mnohdy neuvědomují, že rozdíl v kvalitě může být obrovský. Měli byste vědět, že za 150 korun na hodinu „si pořizujete“ studenta, začátečníka nebo cizince bez zkušeností. Není potřeba být zvlášť bystrý v matematice, aby si člověk spočítal, že zkušený profesionál v žádném případě nemůže učit za 200 korun na hodinu. Jednoduše to není technicky možné.

6

Tak málo jazyků dnes stačí, aby si člověk mohl říkat polyglot 🙂 Nejsnazší cesta vede přes románské a germánské jazyky. No řekněte sami, není to výzva?

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.