Deset zásad, které vám pomohou naučit se cizí jazyk co nejrychleji

Zázračná metoda, která vám zaručí, že si v Praze sednete do letadla a v Egyptě vystoupíte se znalostí arabštiny, samozřejmě neexistuje. Nicméně s trochou průpravy, správným přístupem a nějakým tím úsilím se dějí téměř zázraky. Když se učím cizí jazyky, držím se určitých zásad, které mi pomáhají naučit se jazyk z nuly na komunikativní úroveň (A2 nebo B1 podle obtížnosti jazyka) zhruba za měsíc. 

1.Udělejte si seznam svých témat, oblíbených slov a výrazů. Tohle je největší fígl polyglotů – od začátku se učí to, co potřebují a chtějí říkat. Zbytek může počkat.

2.V cizím jazyce se věnujte tomu, co vás baví i v češtině. A co byste tak jako tak stejně dělali. Je důležité umět přepnout z postoje: Jdu se hodinu učit anglicky do postoje Jdu teď hodinu dělat něco, co mě baví.

3.Určitě máte nějaký oblíbený text/ knihu/ pořad, který dobře znáte. Může to být Bible, Harry Potter, Hvězdné války nebo Pretty woman,  oblíbený film nebo seriál. Takový text vám může být průvodcem v novém jazyce. Také není od věci naučit se oblíbené úseky zpaměti.

4.Zjistěte víc o tom, co vám vyhovuje. Možná vám pomůže můj článek o různých typech inteligence nebo článek o metodách. Čím jsme starší, tím větší roli může hrát samotný fakt, že si „dovolíme“ učit se jinak, než jak nás naučili učit se ve škole. Nenechte si do toho od nikoho mluvit!

5.Neučte se izolovaná slovíčka, ale celé věty. Navíc existují lepší řešení než ten starý zatracený slovníček. Tři důležitá pravidla pro učení slovní zásoby jsou: 1. Třídit, třídit, třídit! (Ne všechna slovíčka jsou stejně důležitá). 2. Učte se kratší a výstižné věty. 3. Vždy nahlas a nikdy jinak 🙂

6.Podívejte se na zoubek motivaci. Sepište si situace, ve kterých se těšíte, až budete jazyk používat. Napište si co nejvíc důvodů, proč se jazyk učíte.

7.Pokud je Vaším cílem osvojit si jazyk skutečně rychle, zapomeňte na kurzy. Nejefektivnější je kombinace zapálený (a informovaný) samouk plus soukromý učitel.

8.Využijte maximálně počáteční drive nebo eifer, nebo jak tomu chcete říkat, prostě ten počáteční zápal. Během prvních hodin a dní je váš mozek připraven pojmout největší objem nového předmětu zájmu.

9.Ruku na srdce, opravdu využíváte internet, mobil, tablet apod. na maximum? Pokud ne, mrkněte na Nejlepší aplikace pro studium angličtiny. (Většinu lze dobře použít i na jiné jazyky.)

10.Osvojte si návyk zrcadlové komunikace. Většinou totiž můžeme v odpovědi zrecyklovat podstatnou část otázky. Někdy dokonce stačí vyměnit jen jedno slovo.

 
vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.