Jak nepodnikat aneb Deset nejčastějších chyb jazykových volnonožců

1.

Veškeré prezentace zásadně začínejte podrobnou informací o vašem vzdělání, získaných certifikátech, absolvovaných pobytech (ideálně doplněno o rok a měsíc). To totiž klienta zajímá ze všeho nejvíc. Je potřeba ho oslnit vlastním příběhem. 

2.

Podobně také životopis by měl tenhle životní příběh odrážet do puntíku. Žádá si klient CV? Ať má několik stránek a ať jde do hloubky.  Co je jednou takto připraveno, může být s úspěchem recyklováno. A nezapomenout na nadpis: životopis.

3.

Na webu, v katalozích a na sociálních sítích zásadně používejte fotku, která vůbec neodpovídá vašemu brandu a vzkazu, který chcete zákazníkům předat. Tlumočníci ať se prezentují neformálně, lektoři co nejformálněji, ideální je pasovka v kostýmku. Ostatně. Stačí oskenovaná.

4.

Na LinkedInu si pod svoje jméno nepište obor (výuka, tlumočení apod.) nebo jazykovou kombinaci, ale stejně jako polovina české LinkedIn komunity si tam napište nějaké hezké seberozvojové heslo ve stylu Čím víc přátel, tím víc sluníčka.

5.

Zásadně se propagujte tam, kde vás to první napadne. Facebook? Skvělá volba! Hlavně „živé“ skupinové kurzy na malých městech se zběsilou aktivitou na sociálních sítích plní jedna báseň.

6.

Vyhodnocování propagačních kanálů je ztráta času. Ignorujte nástroje jako Google Analytics, Mailchimp apod. Zbytečná práce navíc… Samotná propagace přece stojí tolik času, tak proč si to komplikovat a zabývat se ještě tím, který propagační kanál mi nejlíp zafungoval. Nedej bože ptát se nových klientů, odkud přicházejí.

7.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. Mluvím o fakturách, účetnictví, statistikách příjmů, výdajů apod. K čemu porovnávat květen letošního, loňského a předloňského roku, nota bene, když to všechno nosíme v hlavě.

8.

Nač mít živnostenský list, když je tu vždycky ten pohodlný koktejl práce na černo, různé dohody a možnost fakturovat na strejdu i tetu?

9.

Když přijde poptávka z jazykovky nebo z překladatelské agentury, nemůžete si pomoct a vždycky musíte říct „ano“. Už jste prostě taková/ takový. Dobrák od kosti.

10.

Jo a málem bych zapomněla! Taky vůbec nespolupracujte s kolegy, nechoďte mezi kolegy, nežádejte o pomoc, ani o radu a rozhodně ji nikomu neposkytujte!!!

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.