Deset mnemotechnických pomůcek aneb deset slov zadarmo

1) Znáte mexickou malířku Fridu? Měla docela výrazné obočí. Obočí se řecky řekne το φρύδι /to frídhi/.

2) Karavan neboli obytné auto neboli το τροχόσπιτο /trochóspito/ je „trochu spíti“ jako trochu dům. Ačkoliv tohle teda funguje jen pro ty studenty, kteří už mají zažité slovíčko σπίτι „dům“. 

3) Slovíčko πατώνω /patóno/ „dosáhnout/stačit (ve vodě)“ si můžete pamatovat podle české paty, protože „dosahujeme patami“ . Jen pro pořádek slovo souvisí se slovem πάτος „dno“, patu u nohy možná znáte jako φτέρνα. 

4) Slovíčko χάντρα /chándra/ je řecky „korálek“. Česky můžete mít chandru ve smyslu „splín“. Představte si, že z nervozity žmouláte korálek, třeba na řeckém komboloi 🙂 

5) Studené počasí je kromě κρύο /krío/ taky ψύχρα /psíchra/. Můžeme říct například έχει ψύχρα /échi psíchra/ „je chladno“. Slovo připomíná české sychravo. Ψύχρα, psíchra, sychra, sychravo…

6) Ne že byste tohle slovo zrovna dvakrát využili, ale kdo ví. Čepel se řecky řekne λεπίδα /lepídha/. Když krájíte nožem, taky se vám na to spousta věcí prostě lepí? Třeba niva nebo hermelín? 

7) Zásuvka πρίζα /príza/ je prý za stolem. 

8) Pokud se vám plete κάτω /káto/ „dole“ a πάνω /páno/ „nahoře“, mám pro vás křesťanskou mnemotechnickou pomůcku: Nad námi je Pán.

9) Mnohem častěji se ale studenti ptají „a neměla bys něco na vlevo a vpravo?“ Vlevo se řekne αριστερά /aristerá/ a vpravo zase δεξιά /dheksiá/ no a čas od času se to někomu strašně plete. 

Bohužel… Fakt dobrou mnemotechnickou pomůcku na tato dvě slova nemám, ale přesto se mi podařilo od mých studentů posbírat nějaké tipy: 

– čteme zleva doprava, čili první je Α – αριστερά a až druhé je δεξιά – vpravo 

– αριστερά, tedy A jako aorta, levá ruka od srdce 

aristokracie rozhodně nejsou žádní levičáci

10) Část studentů pak vymýšlí něco, čemu říkám hardcore mnemotechnické pomůcky. Co mám na mysli? Když si například proto, abyste se naučili slovo popelník – το τασάκι /tasáki/, představujete krásnou blondýnku, která si chce zapálit cigaretu a vy se v tu chvíli vytasíte s popelníkem. Nebo se chcete naučit slovíčko kolíček – το μανταλάκι /mandaláki/ a představujete si, jak věšíte na prádelní šňůru mandaly… 

 

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.