Co jste možná nevěděli o lucemburštině

Letošní dovolenou jsme strávili v Lucembursku. I když Lucembursko nepatří mezi destinace, u kterých by vaši kamarádi obdivně kývali hlavou, kde že jste to v létě byli na dovolené, tahle země nám prostě učarovala. 

A co jsem tu zatím pochytila o jazykové situaci?

  • Většina Lucemburčanů je minimálně trojjazyčná – mluví lucembursky, francouzsky a německy. V mateřské škole mluví lucembursky, základní školství je německy a střední a vyšší školství je ve francouzštině.
  • Lucemburština vznikla z moselského dialektu němčiny a vždy byla pod velkým vlivem francouzštiny. Jako spisovný jazyk se kodifikovala až po druhé světové válce.
  • Vás asi nejvíc zajímá, jak moc je tento jazyk srozumitelný na základě znalosti němčiny nebo francouzštiny. Asi vás zklamu. Nebo tedy… já byla docela zklamaná. Rozumím relativně málo. Jak jste na tom s porozuměním vy, si můžete vyzkoušet tady (odkaz vede na lucemburský rozhlas).
  • Téměř polovina obyvatel Lucemburska jsou cizinci – žije zde 170 národností.
  • Víc než 15 % obyvatelstva tvoří Portugalci. Portugalštinu běžně slyšíte ve vlaku, v obchodě i na hřišti. Dokonce je tu spousta portugalských obchodů a večerek, kde si můžete nakoupit výhradně portugalské produkty. 
  • Tahle mnohojazyčnost a vzájemná tolerance je nesmírně příjemná. Lucembursko je jako jedna velká evropská vesnice.
  • V souvislosti s Lucemburskem si asi nejspíš vybavíte Jana Lucemburského. Ten je v Evropě známější jako Jan Český (John of Bohemia, Johann von Böhmen, Jean de Bohême) nebo jako Jan Slepý (John the Blind, Jean l´Aveugle).
  • O lucemburštině jsme zatím psali v Jazykovém koutku pouze jednou, a to v souvislosti s jenštinou. Tenhle jazyk světských tu překvapivě zanechal pár hezkých stop. (viz Tajné jazyky kolotočářů, domorodých léčitelů i kriminálních živlů)
  • Učebnice lucemburštiny je k dispozici také v naší Knihovničce méně obvyklých jazyků. Stejně jako stovka dalších jazyků 🙂 Přehledný katalog všech 375 titulů najdete v odkaze. Od září bude mít knihovnička opět pravidelnou otvírací dobu a snad se i vše ostatní vrátí v Jazykovém koutku do starých kolejí.
  • A pokud byste se chtěli naučit základní pozdrav, tak v Lucembursku se zdraví Moien! A ano, schovává se tam německé morgen 🙂 Výslovnost pozdravu moien je zhruba něco jako mójn a ověřit si ji můžete v tomto videu.

Výhled z hradeb, díky kterým je hlavní město Lucemburk na seznamu UNESCO.

Baví vás jazykové zajímavosti v češtině i v cizích jazycích?

Nahlédněte do nového titulu z nakladatelství Jazykový koutek:

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.