Deset věcí, které možná nevíte o polyglotech

  1. Čeština patří k jazykům, které pro polygloty představují velkou výzvu. Pro spoustu z nich je dokonce čeština větší výzvou než třeba čínština. Čeština také patří k jazykům, které i polygloti nejčastěji vzdají. Obtížnost naší mateřštiny je dána mnoha faktory – fonetický systém („ř“ a z dalších hlásek zejména „h“), bohatá morfologie slovesa, dokonavý a nedokonavý vid, celkově velké množství výjimek atd.
  2. Občas se mě lidé ptají, zda existuje nějaká metoda, kterou polygloti používají nejvíce – něco jako spolehlivá polyglotská „supermetoda“. Zklamu vás, co polyglot, to jiný přístup. Některé přístupy jsou si podobnější, jiné méně. Pokud mají polygloti něco společného, tak to, že jsou většinou autodidakti (samouci), že jsou ochotni věnovat tomu opravdu hodně času a právě to, že hledají vlastní systém, který jim funguje
  3. Zřejmě nejtalentovanějším polyglotem historie byl italský kardinál Giuseppe Mezzofanti. Nevíme přesně, kolika jazyky mluvil, ale minimálně dvaceti jazyky mluvil na naprosto perfektní úrovni, o několika desítkách dalších jazyků se spekuluje.                                                                                                      
  4. Ptáte se, jaké metody nebo učebnice jsou mezi polygloty oblíbené? Jednoznačně vede Assimil, oblíbené jsou taky metody Pimsleur nebo Teach Yourself. Assimil je metoda původem francouzská, ale najdete ji i v mnoha jazykových mutacích. Pimsleur pochází z USA a je to metoda hodně založená na poslechu. Metoda Teach Yourself pochází z Velké Británie a je příležitostně dostupná i v českých obchodech (třeba v Luxoru na Václavském náměstí).
  5. Mým vzorem mezi polygloty je Kató Lomb a to asi hlavně proto, že byla jazykovou profesionálkou. To znamená, že jazyky nebyly jen koníčkem nebo volnočasovou aktivitou, ale řadu jazyků tlumočila a překládala (komerční literaturu typu návody, ale také krásnou literaturu). Její knihu How I learn languages si můžete stáhnout v pdf v odkaze – zdarma a legálně.                                                        
  6. Tato maďarská polyglotka také znázornila schopnost učit se cizí jazyky ve vzorečku, respektive ve zlomku: investovaný čas krát motivace, lomeno zábrany (anglicky inhibitions) rovná se výsledek, tedy jak jste v daném jazyce úspěšní a jak vám jde.             
  7. Věděli jste, že pro ty největší machry se dokonce používá termín hyperpolyglot? Slovem „polyglot“ podle většiny definic označujeme člověka, který vládne více než šesti jazyky. Hyperpolyglot pak začíná někde na dvacítce… 
  8. Většina polyglotů jsou lingvisti, akademici, dříve šlo často o církevní hodnostáře (je tu jistá souvislost s překlady Bible), ale najdeme samozřejmě i nečekané výjimky. Například bývalý hráč NBA Dikembe Mutombo mluví devíti jazyky (angličtina, portugalština, španělština, swahili, lingala a další), má také bakalářský titul z lingvistiky a diplomacie. Nicméně na „seznamu polyglotů“ na Wikipedii najdete třeba i Melanii Trumpovou, současnou manželku amerického prezidenta Trumpa. Kromě své rodné slovinštiny umí také anglicky, německy a několik dalších evropských jazyků. Ostatně, modelky a fotbalisti často svými jazykovými znalostmi překvapí – jednak hodně cestují a jednak (i přes četné předsudky) jsou to lidé, kteří na sobě často dřou.
  9. Fakt je, že polyglotů je strašně moc, mnohem víc, než jste si možná mysleli. Třeba i proto, že spousta z nich nemá potřebu se tím prezentovat v tisku, na webu či jinde. Najdeme je mezi spisovateli, diplomaty, historiky a samozřejmě mezi překladateli a tlumočníky (a nejen v institucích EU). Polyglotů jsou opravdu stovky a tisíce, věřte, nevěřte.
  10. Pokud vás zaujal svět polyglotů a svět učení jazyků, spoustu moderních polyglotů můžete sledovat na sociálních sítích, na Facebooku, na YouTube apod. Řadu z nich zmiňuje moje kolegyně Andra Nistor ve svém článku Inspirativní polygloti.

A srdečně zváni jste také na můj nový kurz na Naučmese Jak se učí polygloti

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.