Co jste možná nevěděli o turečtině

  1. Turečtina byla nejvíce ovlivněna perštinou, arabštinou a francouzštinou – právě z těchto jazyků najdeme v turečtině nejvíce výpůjček. 
  2. Současná podoba turečtiny se od osmanské turečtiny zásadně liší, a to díky jazykovým reformám, které proběhly za vlády Kemala Atatürka. V novinách tehdy vycházely seznamy nových slov, které si čtenáři měli zapamatovat. 
  3. Až do roku 1928 se turečtina zapisovala upraveným arabským písmem. Takže pokud byste se rozhodli studovat turečtinu na vysoké škole, ani tohle vás nemine. Každý kdo se zajímá o tureckou historii nebo tureckou literaturu, musí ovládat také arabské písmo. 
  4. Řada tureckých slov si prošlapala cestičku do mezinárodních řad. Tak jako má čeština svého robota nebo pistoli, má turečtina slova jako yogurt nebo divan. Turecký původ má také slovo Balkán.
  5. Některá slova s mořskou tematikou naopak převzala turečtina z řečtiny, například řecké το χταπόδι (čti chtapódhi) „chobotnice“ dalo turecké ahtapot.
  6. Turečtina patří mezi turkické jazyky a jako taková je aglutinační – je to tedy docela jiný typ jazyka, než známe z češtiny, ale třeba také z němčiny nebo z angličtiny. Aglutinační jazyky jsou charakteristické nabalováním přípon.
  7. Naše turecká káva (tedy turek) nemá věru mnoho společného s pravou tureckou kávou.                        A jak k tomuhle omylu došlo, není vůbec jisté.  
  8. Slovo adam znamená „člověk„. Náhodička, že? 
  9. Turecko dalo světu tulipány, nicméně s tímhle slovem to jednoduché není. Slovo totiž původně znamená „turban“ (tülbend) a k záměně došlo na základě podoby s květem. 
  10. Nejjednodušší turecký slovesný tvar? Jednoznačně rozkaz: yap! dělej! (infinitiv yapmak), git! jdi! (infinitiv gitmek) a tak dále, stačí odtrhnout příponu infinitivu mak/mek.

Baví vás jazykové zajímavosti v češtině i v cizích jazycích?

Nahlédněte do nového titulu z nakladatelství Jazykový koutek:

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.