Nemáte čas na jazyky?

Cože?!

Teď si asi říkáte: Tak v Jazykovém koutku už asi není, o čem psát, témata se vyčerpala… Tak to samozřejmě není. Jenže ať už učím jazyky v kurzech nebo se snažím lidem dát nějaké obecné rady a návody, jak na cizí jazyky, zjišťuju, že ČAS je pro nás úplně zásadní problém. A je úplně jedno, jestli do kurzu přijdou maminky na mateřské, lidi z kanceláří, studenti nebo důchodci. Když mluvím o tom, kolik času bychom v ideálním případě měli věnovat studiu jazyka, pro mnohé z nich je to sci-fi.

Postřehy od studentů

Ušetřím Vás dnes svých rad a přejdu rovnou k tomu, co se osvědčilo mým studentům. Můžete se nad tím zamyslet, můžete to zkusit a samozřejmě si vždycky můžete říct, že je to nesmysl.

Teorie životních minim

Začít každý den s něčím opravdu malým je lepší než nic. Ke kýženému ideálu je sice ještě daleko, ale touhle cestou se tam dá dojít. Základem téhle teorie je myšlenka, že když si naložíme velké sousto, nezvládneme to.

Skryté volné chvíle

Můžete se pokusit lépe využívat takový ten promarněný čas na zastávce MHD, v čekárně lékaře nebo při odložené poradě či zrušené schůzce. Místo facebooku, novin, smskování se můžeme snažit o nějakou výživnější aktivitu. A když se zrovna učím jazyk, tak by to mohlo souviset s jazykem.

Vytvořte si návyk

K vytvoření návyku je potřeba 20 -40 dní, je to totiž hodně individuální. Po téhle době už Vám ale zvolená činnost bude připadat samozřejmá a budete se k ní vracet přirozeně. Zvolte si denní dobu, která Vám vyhovuje, a začleňte 20 nebo 30 minut do svého programu (nebo i méně). V prvních dnech je potřeba dát tomu top priority, ale sami uvidíte, že jak čas postupuje, je pro Vás nový návyk čím dál tím přirozenější.

Spojte jazyk s nějakou běžnou činností

Způsob, jak si zjednodušit předcházející doporučení, je navázat učení na na něco rutinního, každodenního. Může to být snídaně, cesta do práce, oběd atd.

To nejmenší, co člověk může udělat

je mít něco v mobilu. Mobil totiž máme všichni stále při ruce. A každému se čas od času stane, že zůstane „někde viset“, v zácpě, u doktora… Takže šup do mobilu alespoň s poslechy nebo rovnou s nějakou tou appkou.

Podívejte se na zoubek motivaci

nebo zkuste několik praktických tipů, jak na motivaci zapracovat. Pomůže srovnat si priority – třeba zjistíte, že deset jiných věcí je ve Vašem životě mnohem důležitějších.

Pár tipů na knihy, které můžou pomoci

Snězte tu žábu!

7 návyků skutečně efektivních lidíTo nejdůležitější na první místo

Zen a hotovo

Všechny tyhle knihy jsem přelouskala a všechny jsou docela použitelné. Snězte tu žábu je jednodušší čtení, místy až moc jednoduché, ale stejně jsem tu pár šikovných rad našla. 7 návyků skutečně efektivních lidí a To nejdůležitější na první místo jsou téměř manažerskou klasikou, ale já je četla na mateřský, a taky jsem si z toho ledacos vzala. Pro někoho může mít Covey trochu složitější styl. Zen a hotovo je někde uprostřed.

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.