V Itálii se prostě žije jinak

aneb 10 zvláštností života v Itálii

  1. Máte rádi pěší výlety? Tak tady na ně zapomeňte. Italové se do cílové výletní destinace přesouvají zásadně autem a najít někoho, kdo s vámi vyleze na nejbližší kopec může trvat dost dlouho.
  2. V Itálii je běžné, že žena si ponechá po svatbě své dívčí jméno. Změna příjmení českých žen po svatbě je naopak jedna z věcí, které dost překvapují Italy u nás. Nejdřív je zaskočíte, když jim řeknete, že žena si bere manželovo příjmení. Pak je zaskočíte podruhé, když jim řeknete, že tohle příjmení se dál ještě mění příponou -ová. Je to pro ně hotová záhada.
  3. Nikdy ne cappuccino po obědě! Pokud to učiníte, nejspíš budete v Itálii považováni za tedeschi, tedy za Němce. Pokud Ital pije cappuccino, dává si ho ráno. Někteří však dávají přednost macchiatu (do espressa se přidá jen malilinko mléka).
  4. Ital nikdy není sám, většinou se pohybuje in compagnia, tedy „ve společnosti“. Zatímco u nás nedělní rodinný výlet rovná se 2+2 (tedy dva dospělí a dvě děti), v Itálii jede většinou širší rodina a pár přátel k tomu. Je to tak prostě veselejší. 
  5. Závislost Italů na mobilních telefonech. Co dodat. Já samozřejmě vím, že i u nás se hodně telefonuje, ale přece jen jsme takoví…věcnější. Italové si často volají jen tak a lidé, kteří jsou si blízcí, si takhle „jen tak“ zavolají i několikrát denně – zejména maminky tak udržují neustále kontakt se svými dětmi. Co na tom, že dětem je už přes třicet? Pro mobil se používá milá zdrobnělina telefonino.
  6. Italská gesta jsou ve světě dobře známá, jedním z nejznámějších je:              gesto italiano                                                                                                                                   A znamená něco jako Ma che cosa vuoi? Che cosa stai dicendo? Ale co chceš? Co to říkáš?  
  7. V italských barech se platí buď u kasy (pokud jste si dali jen kafíčko nebo grappu u baru, neplatíte baristovi) nebo číšníkovi, pokud jste si sedli ke stolu. Věděli jste, že u pokladny se dýško (la mancia) obvykle nenechává, zatímco číšníkovi ano? 
  8. Italové se socializují zásadně u jídla, a to zejména u večeře (la cena). Italská večeře má obvykle všechny náležitosti od předkrmu přes primo piatto, secondo piatto, caffé až po dolce. Přestože jsou porce menší, pro našince to může být dost náročné.
  9. Italové chodí později spát a tomu se také přizpůsobuje program italské televize. Zprávy, tedy telegiornale začínají až v osm nebo v osm třicet. Pak teprve je prime time a film.
  10. Víte, kdo je to il mammone? V podstatě něco jako náš mamánek. Takových mamánků, třeba i třicetiletých je v Itálii opravdu hodně. Dlouho žijí u rodičů a pokud se ožení, udržují pořád s maminkou nadstandardní vztahy.

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.