10 celkem dost neotřelých tipů, jak na cizí jazyky

Pokud už jste unavení z učebnic a obvyklého učení, pokud jen těžko udržíte pozornost u běžných studijních textů a nahrávek, pokud jste třeba věční začátečníci, můžete zkusit jeden z mých dnešních neotřelých tipů.

Jak si zpestřit učení?

1. Chcete být originální? Titulkujte!

Nejnovějším přírůstkem v Jazykovém koutku je článek Mirka Pošty o využití titulkování právě pro zdokonalení se v cizím jazyce. V tomto článku se i amatér dozví, jak na to a odkud začít. Zkuste otitulkovat oblíbený film nebo seriál a zdokonalení v jazyce je zaručeno!!!

Titulkování filmů a studium jazyků

2. Učit se bez námahy? Ano, pokud jste seriáloví fanoušci

Čtenářsky oblíbenou stálicí na mém blogu je článek o využití seriálů při studiu jazyka. Možná nejste seriáloví fanoušci, ale pokud byste si přesto našli v cizím jazyce nějaký ten seriál, který by Vás zaujal (ať už z lékařského, policejního nebo jiného prostředí), věřte, že pozitivní účinky byste pocítili velmi rychle. Seriály obsahují specifický, spíš jednoduchý jazyk, věty jsou krátké a vlastně velmi aktuální – a oproti třeba dialogům z učebnice jsou vysoce autentické.

Seriály a jak nám pomáhají při studiu jazyka

3. Jen pro kreativní nátury…

A co zkusit třeba aromaterapii, chromoterapii nebo scrapbooking? Tipy na tyto a další trochu jiné aktivity najdete v článku o kreativitě při studiu jazyků. Co myslíte, využíváte při učení dostatečně svůj hlas, tělo, svoji hravost, ale třeba i tužky, pastelky nebo lepidlo?

Kreativita a studium cizích jazyků

4. Pro hravé…

Věděli jste, že v Jazykovém koutku je ke stažení poměrně dost osmisměrek, her na osobnostní rozvoj a jiných aktivit? Stačí si vybrat ten Váš jazyk. Třeba osmisměrky jsou k mání v italštině, řečtině, španělštině. Určitě stojí za to prozkoumat jazyk, který se učíte. Navíc rubriky se pravidelně rozšiřují, o aktualizacích se nejsnáze dozvíte na facebooku Jazykového koutku.

Stáhněte si… (materiály v pdf a doc)

5. Blogujte

Jste náruživí čtenáři? Co takhle zkusit knižní blog? Já si takhle krátím čas pořád, i když jsou to na těchto stránkách vlastně velmi málo čtené články. Ale nemůžu si pomoct a baví mě psát o knihách, které jsem přečetla. Když o tom tak přemýšlím, tohle je vlastně ten můj „originální“ způsob, jak podpořit svoje učení. Takže moje rada zní: Pokud Vás baví číst, blogujte o knihách: Čtenářský deník – francouzštinaKnihy o Řecku a o ŘecíchTipy na knihy v italštiněCo číst, když je Vám zima v Čechách moc dlouhá

 

6. Jazyk jako cesta z osobní krize

Žijeme v době, kdy spousta z nás hledá pracovní změnu a v dosavadní práci. Proč by právě znalosti cizího jazyka nebo zájem o něj nemohl být východiskem? Co takhle spojit cizí jazyk a práci? O jedné z možných cest se dočtete v článku o cestovním ruchu Veroniky Kracíkové. Zkusit můžete také Jak se stát lektorem nebo třeba Jak se stát soudním tlumočníkem.

7. Vraťte se do dětství

Někdy už jsme tak zahlceni informacemi, údaji, čísly, písmeny, prostě vším, že se nám večer nechce tu učebnici otevřít ani za nic. Pokud jste přesyceni texty a daty, možná by Vás zaujala dětská knížka víc než dospělácká. I když i mezi těmi dospěláckými se často najdou zajímavé kousky, jen je třeba je hledat. Když nejprodávanější knihou současnosti jsou antistresové omalovánky, proč nezkusit Montessori pracovní sešit pro děti nebo třeba interaktivní knihu Květy Pacovské? Mrknout můžete na Tipy na knihy pro dětiTipy na knihy pro starší děti nebo Knihy o kreativitě.

8. Buďte učitelem

Rada nejšílenější z nejšílenějších zní: Učte jazyk. Nemusíte hned učit na základní, střední či jazykové škole, to je samozřejmě nesmysl. Můžete ale svoje znalosti třeba zdarma předat kamarádovi nebo si najít dvojjazyčný tandem. Věřte, nevěřte, žádná z Vašich běžných studijních činností (psaní, čtení, poslech, mluvení) Vám nepomůže tolik jako učení druhých. Jeden známý citát v angličtině říká:

We remember 10 % of what we read, 20 % of what we hear, 30 % of what we see, 40 % of what we see and hear, 70 % of what we discuss with others, 80 % of what we personally experience, 95 % of what we teach others…

9. Už zase deník?

Věrní čtenáři tohoto blogu si už ťukají na čelo. Vždyť o tom deníku ona tu píše furt a pořád a zase.

Ale mrkněte sem a ukažte mi někoho, kdo nedostane chuť si deník začít psát

Psaní deníku má pro jazykového studenta řadu výhod – naučí Vás používat opravdu jen to, co umíte – i kdyby to mělo být něco ve stylu „černý den, nudný šéf, jaro je tu“, je opravdu dobré umět si poradit s tím co mám, naučí Vás používat slova opravdu z Vašeho života a Vašich reálií (já tomu říkám jazykový rejstřík).

10. Přijďte si pro inspiraci ke mně

 

Další tipy najdete také v knize Jak vyzrát na cizí jazyky:

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.