Učebnice turečtiny vhodné pro samouky

Z čeho může vybírat zájemce o turečtinu na českém trhu? 

1.V nakladatelství Jazykový koutek vyšla tato cvičebnice určená mírně pokročilým studentům (a odvážným začátečníkům). Ve 13 lekcích vás kniha provede základními okruhy slovní zásoby jako jsou jídlo, nakupování, doprava apod. Kniha obsahuje hodně cvičení.

2. I tady najdete základní okruhy slovní zásoby, jak ale napovídá název (Turečtina – cestovní konverzace), nenajdete tu žádná cvičení. Za to tu najdete dostatečné množství příkladových vět. Všeho je tu tak akorát-

3. V nakladatelství LINGEA vyšla klasická konverzace, to znamená ještě víc slovíček a ještě víc vět. Na konci knihy najdete také slovníček a stručnou gramatiku. Žádná cvičení, žádné cédéčko.

4. Povinným vybavením každého studenta turečtiny je určitě nová Podrobná gramatika turečtiny. Jak napovídá název, kniha jde relativně dost do hloubky a proto je vhodná jako referenční příručka, není to kniha určená k souvislému studiu. Tedy pokud zrovna nestudujete turkologii na FF UK.

5. A samozřejmě slovník:

Pokud si ale představíme, že se chce do turečtiny pustit úplný začátečník, který není zrovna lingvista amatér a nechce tedy neustále „ladit“ látku z několika knih, pak stojí před skutečně těžkou volbou. Ani jedna z těchto knih není určena pro souvislé studium začátečníka a už vůbec ne pro samostudium.

Po pravdě, pokud bych si měla ze zmíněných knih vybrat tu jednu jedinou, se kterou začnu, byla by to zřejmě žlutá Turečtina – cestovní konverzace. Svým relativně omezeným rozsahem je vlastně pro studium docela vhodná, navíc obsahuje cédéčko, kde je vše namluveno a můžete se tak učit v autě i jinde.

Pokud má náš zájemce alespoň základy angličtiny nebo němčiny, zvolila bych nejspíš anglickou učebnici Turkish z řady Teach Yourself nebo německou učebnici Türkisch z nakladatelství Langenscheidt (další tipy na cizojazyčné učebnice najdete v článku Turečtina – co se vyplatí objednat).

Další užitečné zdroje najdete na internetu a psala jsem o nich v článku Turečtina – kde studovat na internetu. A jestliže v angličtině je studium z online zdrojů jen jednou z mnoha dalších možností, u méně obvyklých jazyků je to naprostá nezbytnost. 

V antikvariátech je samozřejmě možné objevit takové poklady jako Turečtina (Malé učebnice Nového Orientu – Luděk Hřebíček) nebo Stručnou mluvnici tureckého jazyka (Radka Hristova)

Zájemcům o turečtinu také moc doporučuji kurzy Míši Canbulat a Petry Sedmíkové.

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.