Osm důvodů, proč se učit řecky

  1. Řečtina, to je hlavně pohoda, je to způsob, jak si navodit léto i v zimě. Stačí otevřít učebnici řečtiny nebo pustit film s řeckou tematikou, a jste zase zpátky v Řecku. 
  2. Řečtina je krásný a na poslech příjemný jazyk. Díky odlišnostem v přízvuku je řečtina celkově melodičtější než čeština. Zní nám příjemně také díky přítomnosti několika hlásek, které čeština nezná – zejména θ a δ, které se sice přepisují jako th a dh, ale ve skutečnosti se jedná o mezizubní hlásky ne nepodobné těm, které znáte z angličtiny. Pokud jste mluvenou řečtinu nikdy neslyšeli, tak tady je malá ukázka
  3. Řečtina se skrývá ve spoustě cizích slov. Kardiologie je z řeckého καρδιά /kardhiá/ „srdce“, arachnofobie zase z řeckého αράχνη /aráchni/ „pavouk“ a seismologie pochází z řeckého σεισμός /sismos/ „zemětřesení“. A takových slov, která už teď vlastně znáte, jsou stovky. 
  4. Když jsem se začala učit řecky, bylo mi patnáct a vůbec nebylo jednoduché sehnat dobré studijní materiály. Je fascinující, jak se doba za dvacet let změnila. Dnes už nepotřebujete ani lektora, ani knihu, a můžete se řecky učit z pohodlí domova ze spousty materiálů, které jsou navíc často dostupné zdarma (více v článku Řečtina – kde studovat na internetu).
  5. Řečtina sice nepatří mezi světové jazyky – vlastně vám musím narovinu říct, že jí mluví „pouze“ 13 milionů lidí – přesto ale Řeky potkáte snad všude. Početné řecké komunity najdete v Americe, v Kanadě, v Evropě, v Německu, v Austrálii… Pravděpodobnost, že při svých cestách po světě narazíte na Řeka, je opravdu vysoká!
  6. Pokud se učíte řecky, učíte se také nové písmo. Na začátku vám může připadat složité, ale brzy zjistíte, že narážíte na spoustu písmenek, která už znáte. Třeba z matematiky nebo z fyziky. Takže je to sice nové písmo, ale vlastně tak trochu zadarmo (více v článku Jak se naučit číst řecky).
  7. My Češi jakožto suchozemci milujeme moře. Věděli jste, že Řecko má dva tisíce ostrovů? No dobře, obydlených jich je jen dvě stě a český turista se běžně dostane jen na několik desítek z nich, je to ale svět, na jehož prozkoumání snad lidský život ani nestačí. Vezměte si, že jen abyste poznali všechny obydlené ostrovy, museli byste po dobu dvaceti let navštívit každé léto deset ostrovů!
  8. Přiznejme si to, pomalu se vzdalujeme od lingvistiky, tak proč nezmínit i řeckou kuchyni, která patří k jedněm z nejzdravějších na světě? Učení přes recepty a vaření patří k oblíbeným způsobům poznávání toho jazyka. Pro začátek vás můžeme odkázat na stránky celebrity mezi řeckými kuchaři. Akis Petretzikis byl prvním výhercem řecké kuchařské soutěže MasterChef a zejména mezi studentkami řečtiny je velice oblíbený 🙂

 
vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.