Deset věcí, bez kterých si učení jazyka nedokážu představit

  1. Papír a tužka. Jsem ze staré školy. Co si nenapíšu na papír, to se do hlavy nedostane. Píšu na účtenky, zadní stranu faktur, kousky kartonu, prostě popíšu všechno, co je v dosahu. Podobných papírků mám plnou kabelku, někdy pak přepisuju do sešitu a někdy prostě putují do koše.
  2. Deník. Střídám jazyky podle nálady, ale většina textu je řecko-polsko-finsky. Psaní deníku mi pomáhá udržovat aktivní znalost jazyka, nejen tu pasivní. Nedám na tuhle techniku dopustit a proto o ní také najdete v Jazykovém koutku několik článků (1, 2, 3)
  3. Knížky. Kdykoliv něco čtu v cizím jazyce, připadá mi to jako zázrak, jako když jsem rozluštila tajný kód. Nejradši mám současné autory, povídky, městské kulisy. A klíčový návyk? Tužku do ruky a nebát se psát do knížky.
  4. Radio Garden. Rozhlas je moje zdaleka nejoblíbenější médium (i když teda YouTube ho teď dost dotahuje :-)). A tahle aplikace je vlastně takový gamifikovaný poslech rozhlasu. Jezdíte prstem po mapě světa, zkoušíte různá rádia, ukládáte si je do oblíbených… a pak… pak většinou usnete. 
  5. Easy Languages. Vždycky říkám, že kdo si to vysedí u Easy Languages, už nepotřebuje ani lektora, ani učebnici. 
  6. Mobil. Je to tak. Jakkoliv miluju knížky, už dávno si nedokážu učení představit bez chytrého telefonu. Je to nejrychlejší spojka nejen ke slovníku, ale taky k některým dalším věcem na tomhle seznamu.
  7. YouTube. Cíleně si vyzobávám pohodové kanály v mých cílových jazycích (viz nedávný článek Co mi zaručeně zvedne náladu).
  8. Filmy. Je mi líto, já vůbec nejsem na seriály (i když všichni dobře víme, že jsou na učení jazyka mnohem vhodnější než filmy). Snad v každém jazyce mám oblíbený film, který jsem viděla třeba dvacetkrát a podívám se na něj ráda znovu. Třeba v němčině je to 25 km/h a ve španělštině zase Volver.  Umím ty filmy zpaměti a z nějakého důvodu mě to hrozně uklidňuje 🙂
  9. Kafe. Pití kávy – i když teda v poslední době jsme vyměkla a střídám kávu s meltou – je pro mě spojené se zastavením a zklidněním. Mám ráda, když je učení rituál.
  10. Vana. V panelákovém bytě a s pětičlennou rodinou je někdy opravdu těžké najít chvíli klidu. Občas si fakt říkám, jak by na tom moje jazyky byly, kdybychom neměli vanu, ale sprchový kout. 

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.