Moje oblíbené zdroje polštiny (Hanka Tkáčová)

Britská polyglotka Lindsay Williams před několika lety natočila video s názvem 9 důvodů proč se učit polsky. My Češi jsme, co se týká polštiny, velmi šťastní lidé, a můžeme si bez problémů přidat další dva skvělé důvody, proč se polštinou zabývat.

Prvním z nich je fakt, že díky velké příbuznosti našich jazyků jde učení velmi rychle kupředu. Začnete se vážně učit, seznámíte se s několika „false friends“ či úplně odlišnými slovíčky a po pár týdnech rozumíte téměř všemu. Můžete poslouchat audioknížky, podcasty nebo sledovat TED talks  z Varšavy a ani si nevšimnete, že posloucháte v cizím jazyce. Otevře se vám další kus světa, a to prakticky „za hubičku“.

Druhým důvodem, neméně motivačním, je zábava, kterou s polštinou zažijete. Přinejmenším na začátku učení se setkáte s mnoha polskými slovy, která českým uším zní starobyle, knižně, nespisovně nebo vysloveně neslušně. Vážně. Tipnete si například, co v češtině znamená „kamizelka kuloodporna“?  A co když vám řeknu, že se vám ve střevech usadil „grzyb mykoza“? Také se vám v první chvíli vybavila krásná hnědá hlavička hřibu pravého?

Pokud jste se rozhodli dát polštině šanci, nabízím vám 9 (+2) mých oblíbených internetových zdrojů:

  1. Mým úplně nejoblíbenějším je podcast RealPolish. Jeho autor, Piotr Bechler, pečlivě zpracovává témata z oblasti historie, vědy, techniky, kultury, zdraví, polských reálií apod. Mluví pomalu a zřetelně, často vysvětluje výrazy či idiomy, které použil, nebo nabízí synonyma. (Velmi osobní poznámka: Pokud se, jako já, příliš nezajímáte o techniku, Piotrův zajímavý podcast o Enigmě vám pomůže lépe porozumět Lucce Gramelové. 🙂 )
  2. Sandra Scholz alias Madame Polyglot píše blog o učení se jazyků a na toto téma také natáčí videa na YouTube. Ráda mluví o jazycích, které sama ovládá a vyučuje je, ale také se často zaměřuje na obecné rady, jak se jazyky učit. Můžete například začít videem Jak se učit efektivně a mít více energie. Snad ve vás vzbudím patřičnou zvědavost, když řeknu, že se bude dokonce i tančit.
  3. Polskie Radio nabízí hned několik zajímavých stanic, které můžete podle svých zájmů poslouchat. Chtěla bych ale, jen tak pod čarou, upozornit na stanici Polskie Radio Dzieciom, zvláště pak na pořad Opowieści ludów świata. Každý díl pořadu je věnován některé zemi světa, jejím tradicím a pohádkám. Hezky se to poslouchá a můžete přizvat i děti.
  4. Jestem zielona je podcast zaměřený na ekologická témata, či lépe řečeno slovy jeho autorky Agnieszky, „ jak malými krůčky změnit sebe i rodinu, abychom žili ve shodě s okolní přírodou“.
  5. Populárně naučný časopis National Geographic je příliš známý na to, abych jej musela představovat. Existuje i polská mutace. Zajímavé články doprovázené nádhernými fotografiemi si můžete přečíst právě tam.
  6. Jednou z úžasných věcí, kterou každý další jazyk do života přináší, jsou mnohem širší možnosti, jak rozvíjet své zájmy. Za každým rohem se otvírají nové dveře, nové výhledy, nové inspirace. Jedním z mých oblíbených témat je krasopis a s ním se v polštině pojí blog Się rysuje a sním spojená facebooková skupina Kochamy pismo ręnczne.
  7. Beata Bocek je písničkářka narozená v Českém Těšíně, v současné době žíjící na Valašsku. Její písničky jsou zajímavým mixem polského a českého folkloru. Doprovází sama sebe na harmoniku, kytaru, ukulele, koncovku a mbiru. Před spaním si pusťte její písničku Mój sen.
  8. Kulinářský blog „am.art kolor i smak“ není příliš atraktivní na pohled a navíc poslední dobou trochu podřimuje, ale ráda bych vás upozornila na recept na Jagodzianky. Tyto borůvkové (jagoda = borůvka) buchtičky jsem podle receptu vyzkoušela a byly vynikající. Borůvková sezona je za dveřmi!
  9. Na kanálu Rozmawiam, bo lubię autorka živě vysílá rozhovory s autory současných knih. (Vysílá je vždy také na FB.) Připadá mi výjimečné, že se nesoustřeďuje jen na beletrii, ale i na naučnou literaturu, self-help, dokument, sem tam se objeví dětská kniha nebo poezie. 

Vím, že následující dva tipy nejsou pro každého. Česko je považováno za jednu z nejateističtějších zemí na světě. Přesto si nelze nevšimnout, že touha po něčem vyšším, po tom, co člověka přesahuje, bublá v naší společnosti na každém rohu. Nabízím vám své velmi oblíbené zdroje polštiny, které se duchovního rozměru člověka dotýkají.

  1. Stránky Modlitwa w drodze přinášejí na každý den asi 10 minutovou řízenou modlitbu nad úryvkem z Bible. Modlitba je velmi citlivě zpracovaná, nechává prostor pro vlastní myšlenky a aktivitu. Stránky existují i v jiných jazykových mutacích, vždy s originálním obsahem.
  2. Nakonec mám tip pro všechny, kteří jdou na spiritualitu přes anděly a/nebo přes žaludek. Anielska kuchnia je to pravé pro vás.

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.