Lektořina není dřina

Práce s jazyky je podle mého názoru dream job. Přináší vám svobodu, stálý přísun zajímavých setkání a hezké finanční ohodnocení. Abych ale byla upřímná, také vidím, jak se spousta kolegů honí a v práci zrovna dvakrát spokojení nejsou.

Dlouhodobě zastávám názor, že nejdůležitější v podnikání není marketingový plán, super nápad nebo třeba pořídit si vlastní učebnu, abych se konečně zbavila těch zlobivých agentur, ale finanční gramotnost. Hned v závěsu je prevence vyhoření (ano, učitel patří mezi nejohroženější profese) a pak je teprve všechno ostatní.

Jenže o finanční gramotnosti už jsem tu psala (viz odkaz) a na článek o prevenci vyhoření se tedy opravdu necítím. Spíš bych si dneska potřebovala sama nějaký přečíst 🙂

Takže co se z dnešního příspěvku vyklube? No v podstatě jen taková noticka o tom, co mi v letošním roce nejvíc usnadnilo lektorskou práci:

  • Jednoznačně sdílené platformy. To znamená různé weby nebo aplikace, kam učitelé vkládají svoje přípravy nebo jen dílčí materiály. Solidarita mezi učiteli je novodobým trendem – já používám, co vymysleli jiní, a na oplátku vkládám zase svoje věci. Například vím, že hodně učitelů řečtiny používá moji virtuální třídu na Quizletu. Jsem za to ráda a když se někdo z kolegů ptá, jestli tu třídu používat může a jestli mi to nevadí, tak odpovídám, že samozřejmě a že od toho to tam přece je. (Více o sdílených platformách zde).
  • Newsletter. Dlouho jsem se mu bránila a byla to chyba. Dneska ho doporučuju i začínajícím lektorům, třeba jen pro pět deset studentů. Možná víte, že jsem letos začala posílat Jazykový zpravodaj, kromě něj ale v Mailchimpu spravuju také různé okruhy svých studentů. A když se nahromadí takové ty informace o tom, že můj poslední výukový den v tomto kalendářním roce je sobota 21. prosince a že jsem našla super výukové video, stačí jednou kliknout a vše se rozešle mailem.
  • Fakturoid. Začala jsem ho používat sice už v polovině loňského roku, jenže tím pádem si můžu všechny jeho funkce pořádně užít až letos, kdy v něm mám celý jeden kalendářní rok kompletní. A co teprve v březnu, až budu podávat daňové přiznání! Faktury svým studentům vystavuji vždy najednou na konci měsíce a věřte, nevěřte, to, co mi dřív trvalo zhruba půl dne, je teď otázkou maximálně třiceti minut. 

Co se mi naopak nepovedlo a jenom stálo čas? Převést si na radu kolegů třídní knihu do elektronické podoby. Ani Excel, ani k tomu určená aplikace mi prostě nenahradí můj dokonalý papírový systém. A asi tušíte, že jsem s tím strávila nejednu plodnou chvilku 🙂

Přeju vám vše dobré do nového roku, ať vám jde lektořina od ruky a těším se na viděnou na kurzech Jak podnikat v jazykových službách a Didaktika cizích jazyků.

 

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.